Cesta do Ameriky

Na naší škole běžně pořádáme cesty do zahraničí, do Německa, Rakouska, Francie či Anglie, ale tentokrát se udála cesta zcela nevídaná – patnáct studentů s třemi učiteli se vydali na přelomu září a října 2024 poznat velký svět za Atlantikem.

Navštívili jsme historicky i politicky významná místa v hlavním městě Spojených států. Pan profesor Hugh Agnew nám umožnil prohlídku George Washington University, kde jsme se zúčastnili přednášky pro postgraduální studenty, a Ema Machková, Kristýna Debnárová a Jaroslav Myšička představili naše gymnázium studentům washingtonské střední školy H-B Woodlawn Secondary Program. Při přesunu do New Yorku jsme se zastavili ve Philadelphii a v druhé polovině našeho pobytu za velkou louží jsme na sebe nechali dýchnout atmosféru největšího města Spojených států. Ochutnávka fotografií je níže a další najdete zde. Následuje pár slov našich studentů…

Zájezd do USA byl pro nás všechny skvělým zážitkem a cennou zkušeností. Poznali jsme tamní historii, památky, ale i vstřícnost a vřelost všech, se kterými jsme se setkali.
Během čtyř dnů ve Washingtonu a čtyř dnů v New Yorku jsme navštívili to nejlepší, co tato města nabízejí: Kapitol, Old Town Alexandrii, Sochu svobody, Empire State Building, Central Park a spoustu dalších nezapomenutelných míst. Program byl velmi dobře naplánovaný, takže kromě známých turistických míst a historických památek jsme měli možnost poznat i atmosféru amerického hokeje, baseballu, nebo zhlédnout muzikál na Broadwayi.
Ve Washingtonu jsme taky měli možnost navštívit střední školu a mohli jsme tak poznat, jak to chodí na školách v USA. Jak učitelé, tak žáci nás velmi přátelsky přivítali a celkově byla škola plná dobré nálady a pozitivního přístupu. Také jsme navštívili univerzitu George Washingtona a ačkoliv máme mnoho věcí společných, některé věci nás příjemně překvapily.
Všichni jsme moc rádi, že nám škola umožnila se tohoto zájezdu zúčastnit a vytvořit si tak vzpomínky na celý život.

Ema Machková, Kristýna Debnárová, Kateřina Štursová, Šimon Mach (septima)

Naše devítidenní školní cesta do USA byla plná nezapomenutelných zážitků. (Hned při příletu na letiště jsme například zjistili, že Američané nemají rádi české řízky.) Navštívili jsme města Washington D.C., Philadelphii a New York. V hlavním městě jsme se došli podívat k Bílému domu, odkud jsme pokračovali na National Mall, kde jsme viděli Washingtonův monument, Lincolnův památník a navštívili Kapitol. Byli jsme se také podívat na George Washington University, kde jsme měli možnost popovídat si se zdejším profesorem, a americké střední škole. Zavítali jsme také do Old Town Alexandria, kde jsme viděli typické americké domy s dlážděnými uličkami. Během cesty z Washingtonu do New Yorku jsme se zastavili ve Philadelfii, kde jsme navštívili Independence Hall a vyšli The Rocky Steps. Poté jsme přijeli do New Yorku, kam se většina z nás těšila nejvíce. Jeli jsme lodí na Sochu svobody, přešli Brooklynský most, navštívili Central Park, Chinatown, Památník 11. září, Times Square a někteří z nás se byli podívat na hokeji v Madison Square Garden. Pro nás byl však největším zážitkem výhled z Empire State Building a Top of the Rock a také muzikál Hadestown na Broadwayi. Celý zájezd jsme si skvěle užili, dozvěděli se spoustu nových informací o americké historii a kultuře a ochutnali zdejší kuchyni. Na tento zájezd jen tak nezapomeneme.

Misheel Bukhbilegt, Anna Čermáková, Karolína Pazourová (2.D)

Školní výprava do Spojených států probíhala v duchu objevování Ameriky po všech stránkách. Naším cílem bylo navštívit ta nejznámější místa ve Washingtonu, New Yorku a Filadelfii. V letadle se mi podařilo dostat až do kabiny, což byl vždy můj sen. Patrně největší zážitek jsem si odnesl z divadla na Broadwayi. Celkově pro mě zájezd představuje vzpomínku na celý život…

Tomáš Zvolánek (3.C)

A pár osobních slov na závěr od autorky článku. Něco neuvěřitelného se stalo skutečností, protože pan učitel Toman vykřesal celý zájezd doslova z ničeho díky své houževnatosti a zapálení. Studenti byli výborní parťáci během dlouhých dnů naplněných návštěvami známých památek, při hledání míst, kde mají dobrou kávu a něco k snědku, cestování metrem, nakupování, návštěvě sportovních utkání, sdílení zážitků,… Byl to opravdu pestrý čas, který jsme využili na maximum a stejně tak si ho i užili.